Byl to skot James Taylor, který představil první čajovníky kolem roku 1860, když je přivezl na Srí Lanku ze slavných čajových oblastí Číny a Assamu. Dnes čajové plantáže pokrývají velkou část ostrova a můžeme je najít v nadmořské výšce až kolem 2500 m. Nálev ze zdejších čajovníků je jantarové barvy, hladkého a lehce svíravého charakteru. Na Srí Lance se vyrábí především černý čaj, některé plantáže se také snaží rozvinout výrobu bílého čaje.
Také výroba zeleného čaje je na Srí Lance každým rokem vyšší a důležitější. Vyrábí se v především během jarní sezóny. Typická půda pro tento ostrov dává zeleným čajům jedinečnou sílu a strukturu, díky nimž jsou ve světě zelených čajů tak unikátní.
Srí Lanka je čtvrtým největším producentem čaje, především pak vynikajícího černého čaje. Pěstují se nejvíce v centru ostrova a jsou hlavně určeny pro exportní trh. Nejlepší sklizně jsou od ledna do března.
Ceylonské čaje, které jsou bohaté na taniny, se hodí především do porézních konviček. Pro přípravu těchto čajů jsou také vhodné smaltované litinové konvičky a kovové konvice. Po celou dobu, co je nálev v konvičce, "nasává" konvička taniny z nálevu, díky čemu uchovává chuť a aroma čaje a zlepšuje požitek z kažého dalšího připraveného nálevu. Chcete-li plně zachovat tuto vlastnost porézních konviček, je nutné nemýt konvičku žádným mycím prostředkem, ale pouze čistou vodou a nechat ji pak samovolně vyschnout.