Ochucené čaje? Otázka chuti!

V padesátých letech vytvořil Jean Jumeau-Lafond, majitel Dammann Fréres, čaj s pomerančovou příchutí, aby potěšil svou manželku. Tato směs, dnes známá jako Gout Russe Douchka, si v průběhu let získala na popularitě a byla začátkem renesance moderních aromatizovaných čajů.

0

U nás v Dammann Fréres probíhá proces vývoje ochucených čajů striktně v rámci společnosti. Jako každý umělec i naše flavouristka využívá svůj cit a emocionální odezvu, aby dala požadované směsi tvar prostřednictvím různých chutí a vůní. Prvním krokem v tomto kreativním procesu je vždy vybrat "plátno". Pro čajového flavouristu je plátnem jediný čaj, který je výchozím bodem v procesu ochucování. Dále je třeba sladit základní vlastnosti vybraného čaje se zvolenými aromaty a tóny.

Kombinování, mísení a sestavování čajů za účelem vytvoření nové směsi vyžaduje porozumění pravidlům. Například které produkty jsou k dispozici v kterou roční dobu a jak chutnají, hluboké znalosti producentských zemí, charakteristik pro různé oblasti a samozřejmě charakteristiku každé čajové plantáže. Jakmile je směs vytvořena, práce čajového blendera však nekončí. Míchání čajů je prováděno každou sezónu, aby směs měla konstantní chuť každý rok. Cvičení dělá mistra a proto musí čajový blender nasbírat roky zkušeností a vytvořit si svou osobní "knihovnu chutí", do které si zaznamenává chutě, charakteristiky a vlastnosti každého čaje a čajové směsi.

Z této "knihovny chuti" pak naše flavouristka čerpá. Při vytváření nové čajové směsi přidává příchutě jednu po druhé a kombinuje vůně - obvykle pomocí esenciálních olejů, extraktů, či koření - dokud nedosáhne správné rovnováhy a požadované chuti. Aromatická kompozice by vždy měla zlepšovat přirozené chuťové vlastnosti čaje, které zvýrazňuje, umocňuje a odhaluje tak vyvážený a harmonický doušek čaje v ústech.

Od vytvoření naší první receptury, čaje Gout Russe Douchka, uběhlo již více než 60 let. Za tu dobu bylo vyvinuto více než 3 000 čajových směsí.