Jaké jsou rozdíly mezi přírodní a syntetickou příchutí v našich čajích?
Ve společnosti DAMMANN Frères je proces tvorby a vývoje plně pod kontrolou společnosti. Rozlišit fakta od fikce, dobré od špatného při čtení seznamu ingrediencí není vždy snadné. Abychom vás lépe informovali, níže vám poskytujeme vysvětlení přírodních nebo syntetických příchutí, esenciálních olejů, ovoce a květin používaných v našich receptech.
Jak to tedy je:
Extrakce z rostliny (ovoce, citrusová kůra, okvětní lístek, kořen, list, koření atd.) není vždy možná (je to příroda!).
- Chuť po extrakci není pro rostlinu reprezentativní a dostatečná
- Buď je množství rostlin potřebné k extrakci příliš velké
- Extrakce není možná (perníkové aroma...)
V tomto případě aromatizér používá chemii a musí sestavit syntetickou příchuť (výraz „umělá“ v předpisech o ochucení potravin neexistuje).
PŘIROZENÉ
Esenciální olej je přírodní aroma, extrahované z květu, citrusové kůry, koření.
Pro extrakci z vanilkového lusku nebudeme hovořit o esenciálním oleji, ale spíše o „vanilkovém extraktu“.
Pozor, NATURAL není zárukou kvality…
Trh s aromaty nabízí různé kvality i pro esenciální oleje.
Výběr a hledání kvalitních aromat je součástí práce aromatizéra, který využije všech svých odborných znalostí ke spolupráci s těmi nejlepšími výrobci. Takto vybíráme náš bergamotový esenciální olej přímo v Kalábrii nebo jak používáme nejlepší bulharský růžový esenciální olej k dochucení některých našich čajů (při destilaci je potřeba 5 tun růžových okvětních lístků, abychom získali pouze „1 kg esenciálního oleje…) .
CHEMIE A PŘÍCHUŤ
Všechno kolem nás je „chemie“ (skladba atomů uhlíku, vodíku, kyslíku atd.), jako je naše tělo, rostlina na našem stole a vzduch, který dýcháme!
Úkolem aromatizéra je sestavit prvky chemie pro skládání chutí, ať už pocházejí z přírody (přírodní příchuť) nebo kopie této přírody (syntetická příchuť).
Na seznamu ingrediencí se nejčastěji termín „Flavor“ týká syntetických aromat.
DAMMANN FRÈRES, PŘÍCHUTĚ V SOULADU S PŘEDPISY
Společnost DAMMANN Frères úzkostlivě respektuje evropské předpisy v oblasti potravinářských aromat (evropské nařízení č. 1334/2008), aniž by se od nich kdy odchýlila. K vytváření ochucovadel potravin tak aromatisté používají databázi aromatických látek (přírodních nebo syntetických) ověřenou evropskými úřady.
KOUSKY KVĚTIN A OVOCE V NAŠICH SMĚSÍCH
Okvětní lístky a kousky sušeného ovoce nalezené v čajích a ochucených směsích; jsou vizuální prvky, které nepřinášejí žádnou chuť (s výjimkou některých citrusových slupek), ale na druhou stranu dodávají našim výtvorům estetiku a eleganci.
U Carcadetů (ovoce) neposkytují kousky sušeného ovoce a květů hlavní chuť směsi: šípkové slupky a kousky jablek dodávají sladkost a jsou velmi lehce ovocné, květy ibišku dodávají kyselost a barvu typickou pro Carcadets. Specifičnost chuti dodává aroma.
Po výběru příchutí; respektování rovnováhy mezi čajem a aromatem je součástí poslání aromatizéra, která když skládá, mluví o „rezonanci“.
V DAMMANN Frères nesmí aromata zakrývat chuť čaje, ať už přírodní nebo syntetická.
Touto malou informací DAMMANN Frères znovu potvrzuje svůj trvalý závazek kvality a bezpečnosti, což jsou hodnoty, které jsou jádrem naší etiky.